Banii de buzunar
Cunoaștem situațiile în care banii noștri «se termină» înainte de sfârșitul lunii. Daca acest lucru se întâmplă destul de des și în cazul tău, este timpul să-ți realizezi un buget realist de care să te ții. În perioade de criză economică, planificarea unui buget este foarte importantă. O planificare realistă te va ajuta să faci față mai ușor situațiilor dificile și de urgență și să-ți duci la îndeplinire planurile de viitor.
Obiective:
- Creșterea nivelului de informare al consumatorilor prin furnizarea de informații de bază
- Acordarea de sprijin consumatorilor în a găsi și obține informații pertinente și independente
- Dezvoltarea abilitaților consumatorilor și conștientizarea acestora asupra oportunităților și riscurilor financiare
- Asigurarea unei mai bune înțelegeri a caracteristicilor principale ale produselor și serviciilor financiare
- Mărirea orizontului alegerilor consumatorilor și asigurarea ca alegerile făcute de către aceștia sunt în perfectă concordanță cu așteptările si nevoile lor.
Întru realizarea acestor obiective s-a inițiat programul «Bani de buzunar», realizat în parteneriat cu liceele și colegiile din localitate.
Scop:
Insusirea unor deprinderi, abilitati si cunostinte adaptate nivelului de varsta al adolescenților, care sa-i conduca pe tineri la un start financiar in viata, necesar pentru a-si putea asigura o independenta financiara pe termen lung, in acord cu principiile si dorintele lor.
Stabilirea unor reguli si a unor conduite pentru finantarea cheltuielilor, a unor obiective financiare pe termen scurt, mediu si lung, pentru reducerea cheltuielilor .
Grupul țintă: elevii claselor X-XII
Perioada de realizare 23 septembrie — 23 octombrie 2018, în zilele de luni.
În program:
Cursul 1: valoarea banilor si independenta financiara; bugetul familiei: cheltuieli si venituri; independenta/libertatea financiara;
Cursul 2: povestea banilor, cererea si oferta, economiile si împrumuturile, dobânda;
Joc —"Banii mei«
- Cum sa economisească
- Cum sa si gestioneze veniturile
- Cum sa trăiască cu un buget fix
- Cum sa investească
Cursul 3: planificarea bugetului personal;
Cursul 4: concluzii și realizări.
Impact: în urma implementării acestui serviciu va crește gradul de conștientizare în rândul consumatorilor în ceea ce privește riscurile și oportunitățile financiare pe care aceștia le au și-i vom ajuta să ia decizii informate în materie de servicii financiare. Aceasta se va extinde pe întreaga durată a vieții.
Educația financiară vine în completarea măsurilor menite să garanteze informarea, protecția și consilierea consumatorilor. Toate aceste politici vor contribui la întărirea capacității consumatorilor de a lua cele mai bune decizii în raport cu situația lor financiară.
Concept: Chiseliță Raisa, Centrul de Documentare și Informare «Mihail Sadoveanu» Soroca
Parteneri: licee, colegii
Realizare: Chiseliță Raisa
Cojocari Corina
Gaja Viorica